Genetik kökenli, doğum öncesinde, doğum esnasında veya doğumdan sonra etkenlere bağlı olarak bireylerin gelişimlerinde sorunlar oluşabilir. Bebeklik dönemi motor gelişiminde gerileme olarak ortaya çıkan bir durum bireyin daha sonraki yıllarında dil, zihinsel ve sosyal gelişimlerini de etkileyebilir. İlkokul çağına geldiğinde ise okuldaki öğretmen ve arkadaş ilişkileri ile beraber dersleri de beklenen seviyede olmayabilir .
İleri yaşlarda oluşabilecek problemleri erken teşhis etmek adına bebeklik dönemi itibariyle bireyin gelişiminin gözlemi ve uzman tarafından takibi önemlidir.
Çocuğun diğer çocuklarla kıyasla farklı olan ya da hiç olmayan davranışlar, çevreye ilgisizlik ve tepkisizlik, (motor) gelişiminde aksaklık gibi durumlar gözlemlendiğinde gelişimsel bir sorun söz konusu olabilir.
Bir an önce gerekli (gelişimsel) testlerin, gözlemin ve uzman değerlendirmesinin yapılarak tanı için ilgili yerlere yönlendirilmesi önem taşımaktadır.
Değerlendirme sonucunda ise bireyin eğitim ve/veya tedavi programı oluşturulabilir.
Kurumun uzman psikolog ve eğitimci kadrosu tarafından çocuk ve ergenlerin ruhsal problemlerinin belirlenmesi, gelişimsel sorunları olan bireylerin değerlendirmesi ve gelişim takibinin yapılması için aşağıda belirtilmiş olan testler uygulanmaktadır:
WISC-R 3
STANFORD BİNET
MMPI – Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envarter
DENVER II GELİŞİM TESTİ
OBJEKTİF TESTLER
ÇOCUK RESİMLERİNİN Psiko-pedagojik Analizi ve Çocuk Testleri Eğtimi